Verschillende varianten van het conservatoir beslag

Bwblawg

Het conservatoir beslag, ook wel conservatoor beslag genoemd, kan een onderneming de mogelijkheid bieden om een ander de beschikking over een voorwerp of vermogensrecht te beperken of in zijn geheel ontnemen. Het conservatoir beslag is een verzamelterm en bestaat uit verschillende soorten en varianten. In dit artikel gaan we je meer vertellen over de verschillende varianten van het conservatoir beslag en wat precies de verschillen zijn. Met behulp van dit artikel kun je beter inschatten of je zelf te maken hebt met een situatie waarbij dit rechtsgebied aan bod komt, of niet. Ben je benieuwd hoe het precies zit? Lees dan zeker nog even verder en wij vertellen je alles wat je moet weten en meer!

Het bankbeslag en leveringsbeslag

Allereerst gaan we je meer vertellen over het bankbeslag. Dit beslag geeft zekerheid over een geldvordering die u op een ander heeft. Stel dat u bijvoorbeeld een een vordering tot schadevergoeding heeft op een andere onderneming, of wanneer er bepaalde facturen niet zijn betaald. Dan kunt u dat bedrag op een bankrekening bevriezen door er conservatoir derdenbeslag onder een bank te leggen. Het leveringsbeslag daarentegen is weer een andere vorm van het conservatoir beslag. Hierbij draait het om zekerheid voor recht op levering van het betreffende goed. Dit geldt bijvoorbeeld wanneer je iets hebt besteld, maar de andere partij wil het product niet leveren.

Andere beslag vormen

Naast het zojuist genoemde bankbeslag en leveringsbeslag is er ook nog het bewijsbeslag. Dit beslag zorgt er voor dat bewijs wordt zeker gesteld. Dit is met name interessant in het geval dat je weet dat je bepaald bewijs moet leveren, maar je weet dat dit bewijs nog in handen van derden is, zoals de tegenpartij. Deze betreffende partij kan het bewijs dan niet verdoezelen en wordt dus veiliggesteld. Dit beslag is met name interessant in intellectuele eigendomsrechtzaken.

https://www.lawfox.nl/advocatuur/conservatoir-beslag/